imah Buku Ngerakeunfiksi Tinjauan Buku: 'Awéwé Anéh' Kudu Dipiboga pikeun Fans Pikasieuneun Palasik

Tinjauan Buku: 'Awéwé Anéh' Kudu Dipiboga pikeun Fans Pikasieuneun Palasik

by Waylon Yordania
Awéwé Anéh

Awéwé Anéh: Fiksi Gaib Klasik ku Panulis Awéwé anu Panyawat: 1852-1923, antologi anu énggal ngeunaan dongéng-dongéng gaib anu pikasieuneun, kaluar tanggal 4 Agustus 2020 ti éditor Lisa Morton sareng Leslie S. Klinger. Éta mangrupikeun kedah mutlak pikeun anu resep kana awéwé anu ngabantosan ngawangun genre horor.

Kumpulanana ngan ukur langkung ti 20 dongéng anu anéh sareng teu biasa, sababaraha ti pangarang anu namina anjeun pasti teu kadéngé, sareng anu sanés anu henteu kajantenan disimpen dina kalebet antologi sareng koléksi ti jaman ka jaman.

Sedihna, sababaraha kali dongéng sapertos kieu dikumpulkeun, daptar ampir sadayana diwangun ku panulis lalaki kalayan dilebetkeun hiji atanapi dua éntri ku awéwé anu nyerat dina waktos waktos anu sami. Untungna, Klinger sareng Morton mutuskeun parantos waktos ngantep awéwé berbakat ieu nyarios.

Awéwé Anéh dimimitian ku Elizabeth Gaskell Carita Mantri Tua. Diterbitkeun dina 1852, carita ieu dicarioskeun ku saurang pangasuh sepuh anu aya hubunganana sareng sakolompok barudak dongéng anu pikasieuneun ngalibetkeun nini nalika anjeunna masih orok. Éta dongéng anu sampurna pikeun ngatur nada pikeun naon anu anjeun mendakan dina sésa koleksi. Anjeunna ogé conto perdana kunaon padamelan awéwé seueur panulis waktos éta dipecat.

Anjeunna parantos gagal tapi teu kajantenan nalika Lord David Cecil – saurang sajarawan sareng sarjana – nyerat yén anjeunna "sadayana awéwé" sareng yén anjeunna ngalakukeun "usaha anu bisa dipercaya pikeun ngatasi kakurangan alamna tapi sadayana sia-sia." Sedihna, koméntar sapertos ieu mangrupikeun kritik pikeun karyana ampir dua dasawarsa dugi panulis dina taun 50an sareng 60an mimiti maca deui Gaskell sareng nyimpulkeun yén pandanganana mangrupikeun luluhur alami pikeun gerakan féminis anu ngajelaskeun naha seueur pisan kritikus lalaki mimiti abad ka-20 parantos milih pikeun ngilangkeun karyana.

Teras aya pangarang sapertos Louisa May Alcott anu namina anjeun paling terang, tapi anjeun panginten henteu terang aranjeunna nyelupkeun jari-jari di kolam renang gaib / horor ti jaman ka jaman. Awewe saeutik teu bisa dipungkir pagawéanna anu paling terkenal, tapi Leungit dina Piramida; atanapi, Sumpah Anu Mummy ti 1869 nempatkeun Alcott dina peta sastra salaku salah sahiji awéwé pangheulana nyerat narasi lengkep "Mummy's Curse".

Kuring ogé resep ka Charlotte Perkins Gilman The Giant Wistaria. Kira-saha waé anu parantos kéngingkeun Intro tingkat freshman kursus di kuliah kenal sareng pangarang Tembok-Kertas Konéng, tapi sakedik panginten anu maca dongéng khusus ieu, carita hantu anu eusina ngeunaan sababaraha téma anu sami sareng karya anu langkung dikenal.

Naon anu kuring resep pisan ngeunaan kumpulan ieu – sareng kumpulan anu sanés sapertos éta – nyaéta nalika kuring dikenalkeun kana karya sareng panulis anu kuring henteu kantos baca sateuacanna.

Candak contona Ajag-Ajag ditulis ku Clemence Housman. Housman mangrupikeun pangarang sareng ilustrator. Anjeunna ogé kabeneran janten adi tina panyair AE Housman. Dongéng khusus ieu ngarangkep seueur pamendak jalma anu teu resep kana kendat gender dina waktos éta, mungkus éta dina carita anu matak pikagumbiraeun, tapi henteu disangkal éndah ngeunaan werewolf bikangna.

Awéwé Anéh pamustunganana jalan kusabab carita sareng pangarang anu dipilih ku Klinger sareng Morton. Aranjeunna nampilkeun bagian-bagian awéwé anu diterbitkeun dina jangka waktu, fokus kana dongéng anu sanés ngan ukur ditulis kalayan saé tapi ogé leres-leres menyeramkeun. Aranjeunna ogé nyayogikeun bio ringkes pikeun unggal panulis sahingga anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan awéwé anu luar biasa dina kumpulan ieu.

Buku na sayogi pikeun mesen di Amazon ku ngaklik dieu. Abdi teu tiasa nyarankeun éta cekap upami anjeun resep kana dongéng anu anéh sareng teu biasa.

Posts Related

Translate »